Мисията военен лекар - какво е да служиш на държавата, докато

...
Мисията военен лекар - какво е да служиш на държавата, докато
Коментари Харесай

Мисията „военен лекар“ – да служиш на държавата, докато спасяваш живот

Мисията боен доктор - какво е да служиш на страната, до момента в който спасяваш човешки живот? За първите задачи зад граница и рисковете на специалността, в идващия репортаж. 

Дълг, чест, дисциплинираност, отговорност. Така военните медици разказват призванието си.

 
Ние би трябвало да бъдем освен положителни лекари, само че да си боен доктор е нещо напълно друго, задачи, обслужване на военнослужещи, не дай боже във военни дейности, само че ние по тази причина се готвим.
ген. Венцислав Мутафчийски

Като най-тежката си задача генералът дефинира тази в Афганистан.

„ Много емоционална задача е първата ми, през 1999г., когато осигурявахме бежански лагер в Северна Македония от косоварски бежанци. Там имаше доста бременни, деца, дами “, споделя ген. Мутафчийски.

А първият випуск военни медици в историята към този момент са минали работа в Мали, Африка. Това са младшите сержанти Михаела Камарашева и Мария Цекина.

 
Бяхме там 120 дни, което се равнява на 4 месеца, видях болести, които на нашите географски ширини не могат да бъдат видени, сблъскахме се с маларията, която е тропическо заболяване, считам, че това е от изгода и като доктор и като военнослужещ.
Мария Цекина

Да спасяваш живот в полеви условия не е лека задача, само че мотивацията е най-важното качество, споделят сестрите.

Моята цел беше да отивам на задачи, да съм в разнообразни точки на света и да бъда оптимално потребна за целия свят, споделя Цекина.

 
-Комбинира военното с здравната компетентност и желаех да оказвам помощ на хората, а част от армията е по-интересно. -Какво е възприятието да носиш униформа? -Чувството е отговорно, а и е чест за мен да нося униформа.
Михаела Камарашева

А какво е да си част от първия випуск военни медици?

„ Смея да настоявам, че това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало, тъй като бяхме първия випуск, ние начертахме пътя на идващите и се надявам да забележим доста хора, които имат предпочитание да го работят и учат “, споделя Мария Цекина.

А ген. Мутафчийски се обръща към курсистите със съвет.

 
Бъдете подготвени за провокациите, тъй като те ще се явят тогава, когато не очаквате.
ген. Вемцислав Мутафчийски

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР